Financiering van
de zorg
Financiering van de zorg
De financiering van onze thuiszorg kan op verschillende manieren. Hieronder een overzicht op welke manier de zorg gefinancierd kan worden:
- vanuit uw zorgverzekering (Zvw)
- vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
- vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)
- door particuliere financiering
- Een combinatie van deze financieringswijzen is ook mogelijk.
Zorgverzekeringswet (Zvw)
Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)
Voor huishoudelijke hulp, ondersteunende begeleiding, ambulante begeleiding en dagbesteding kan u gebruik maken van de Wmo. Deze wet regelt hulp en ondersteuning voor burgers, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en deel kunnen nemen aan de maatschappij. Het aanvragen van hulp en ondersteuning vanuit de Wmo regelt u via het Wmo-loket van uw gemeente. Deze zijn verantwoordelijk voor uitvoering hiervan. Meer informatie over de Wmo vindt u op https://www.zorgwijzer.nl/faq/wmo of https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/wmo-2015
Hulp en ondersteuning vanuit de Wmo is niet gratis. Demeenten vragen een eigen bijdrage van de burger voor het ontvangen van ondersteuning, zoals huishoudelijke hulp en andere voorzieningen.
Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) int de eigen bijdrage. Op de website van het CAK kunt u de eigen bijdrage in uw situatie berekenen. Dit geeft een globale indicatie
Wet langdurige zorg (Wlz)
De Wet langdurige zorg (Wlz) is bedoeld voor mensen die voortdurend (intensieve) zorg nodig hebben in de nabije omgeving, zoals chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking. Meer informatie hierover vindt u op https://www.zorgwijzer.nl/faq/wlz of https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verpleeghuizen-en-zorginstellingen/wet-langdurige-zorg-wlz.
Heeft u recht op Wlz dan kan u bij ons terecht met een persoonsgebonden budget (PGB) indicatie. De financiering van de Wlz gaat via een persoonsgebonden budget (PGB). Hier vindt u meer informatie over de Wlz.
Het budget wordt door de Sociale Verzekeringsbank beheerd. Als de cliënt 18 jaar of ouder is, betaalt hij/zij echter wel een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
Particuliere financiering
De hoogte van de kosten voor onze particuliere thuiszorg zijn afhankelijk van de zorgverlening die u kiest. Tijdens een intakegesprek brengen wij dit samen met u in kaart. De kosten betaalt u met eigen middelen.
Meer informatie of hulp nodig?
Heeft u meer vragen over de financiering van de zorgverlening of heeft u hulp nodig bij een aanvraag/indicatie? Dat kan via het contactformulier of e-mail: info@lucvalcare.nl. U kunt ook contact met ons opnemen via het volgende telefoonnummer: 085 – 01 66 612. Wij zijn op werkdagen van 07:30 tot 18:00 bereikbaar. Onze medewerkers helpen u graag verder.